De Australian shepherd of Australische herder is een hond die uit de Verenigde Staten komt. De reuen worden gemiddeld 58 cm groot en de teefjes 53 cm. De honden zijn erg lief, ook erg trouw. Het uithoudingsvermogen is goed en de honden werken graag hard voor de baas. Ook voor kinderen is dit ras zeker aan te raden.
Algemeen beeld
Raskenmerken
Het zijn trouwe honden met een goed uithoudingsvermogen. De honden hebben een spitse snuit en een vrij korte staart, van maximaal 10 cm. De honden zijn in de hals wat dikker behaard dan op andere plaats op het lichaam. Blue merle is de kleur die het meeste voor komt bij de Australian shepherd of Australische herder. Het zijn zeer sociale honden en ze werken graag hard voor de baas.
Karakter
Het karakter van de Australian shepherd of Australische herder is goed ze zijn lief en leergierig. Het uithoudingsvermogen van de honden is goed, ze vinden het heerlijk als zij de hele dag mogen werken. De honden doen dan ook graag alles samen met de baas, samen op pad gaan is wat zij het liefste doen. Ook met kinderen zijn de honden erg lief. Ze spelen ook graag met andere honden.
Gebruik/functies
De honden zijn goede drijvers, ze houden van bewegen en zijn ook goede huishonden.
Lichaamsbeweging
Australian shepherd of Australische herder is een ras dat veel beweging nodig heeft. Het drijven zit er echt in en ze hebben een goed uithoudingsvermogen. De honden zijn ook graag bij de baas en zijn erg leergierig.
Verzorging
De vacht is op sommige plaatsen wat meer aanwezig dan op andere plaatsen, borstelen is dan ook aan te raden voor dit ras.
Omgang met kinderen
Het ras kan goed overweg met kinderen, ze zijn vriendelijk en spelen graag samen. Zeker als ze samen opgroeien hebben ze een echte band samen.
Geschiedenis
Het ras komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Het zijn echte veedrijvers maar ook echte gezelschapshonden.
Uiterlijke kenmerken
Lichaamsbouw
De honden zijn goed in balans, de oren worden aan de zijkant gedragen net als de meeste herders staan ze wat omhoog, ze letten goed op en horen ook erg goed. Ze hebben een lange snuit en een kortere staart max. 10 cm. Ze hebben veel haar.
Kleur
De kleur van de vacht is blue merle, black of red merle. Ook een combinatie is mogelijk.
Schofthoogte
De schofthoogte van de Australian shepherd of Australische herder reu is ongeveer 58 cm en de teefjes zijn maximaal 53 cm hoog.
Ogen
De ogen van dit ras zijn bruin of blauw, het oog is amandelvormig. De honden kijken je echt aan.
Vacht
De vacht van de honden is langharig, borstelen is dan ook zeker aan te raden bij deze honden. De kraag is zeker vol behaard.
Staart
De staart van de honden is recht en van nature kort, hij mag niet langer zijn dan 10 cm.
Overige
De Australian shepherd of Australische herder is een ras dat houdt van bewegen, ze zijn lief voor kinderen en kunnen goed met andere honden. Ze hebben de lichaamsbeweging echt nodig zodat zij hun energie kwijt kunnen.
Rasindeling
Rasgroep 1: Herdershonden en veedrijvers